lunes, 16 de abril de 2012

EL DISTRICTE ADQUIREIX COMPROMISOS AMB LA PLATAFORMA DE VEÏNS


La Plataforma de Veïns Salvem el Jardí de l’illa Encarnació – Sant Lluís va demanar, en el marc del Consell de Barri de la Vila de Gràcia celebrat a finals de maig, que “l’Ajuntament preservés el poc verd urbà que hi ha a la Vila de Gràcia i, per tant i en especial, que es preservés el Jardí Centenari del c/ Encarnació, 62-64”. Així com, també, va demanar “que no es perdessin equipaments en la Vila de Gràcia i, per tant i en especial, va demanar que es construís un equipament social en el c/ Encarnació, 62-64 on, des de sempre, hi havia hagut un equipament”.

Aquesta darrera afirmació respecte que, en el c/ Encarnació, 62-64, sempre hi havia hagut un equipament és deguda a que, segons els veïns, per un error material, la qualificació d’equipament va ser dibuixada en el Pla General d’Ordenació Urbanística en els edificis dels núms. 66 i 68 del mateix carrer, on hi ha habitatges particulars. Aquest error de dibuix va deixar aparentment com a espai residencial el que havia estat, durant més de cent anys, l’equipament d’escola i convent de les Missioneres del Santíssim Sagrament i Maria Immaculada. Fet que els propietaris del convent van aprofitar per enderrocar-lo amb la finalitat de construir-hi pàrkings soterranis i habitatges particulars. Davant d’aquesta absurda situació, fruit d’un error material, el Districte es deixaria perdre un equipament a la Vila de Gràcia.

Des del passat mes de febrer, l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona està estudiant si, efectivament, es va cometre aquest error material i, malgrat que la Plataforma de Veïns ho veu com una cosa evident, des de l’Ajuntament diuen que “cal esperar el resultat de l’estudi que està fent Urbanisme”.

Però, per altra banda, la mobilització de la Plataforma de Veïns també està motivada perquè, en l’interior de l’enderrocat convent, es conserva –encara- un valuós Jardí Centenari que compta, entre d’altres, amb les següents espècies arbòries amenaçades de desaparèixer:

  • 4 Palmeres de canàries enormes (Phoenix canariensis), dues d’elles plantades, segons van explicar fa anys les monges més velles del convent, en el 1902 per la fundadora de la congregació, Maria Emilia Riquelme.
  • 2 Lilars esplèndids (Wisteria siensis), actualment en plena floració, que conformen una ombrejada glorieta en el centre del jardí.
  • 1 Avet magnífic (Araucaria heterophyla) d’uns 15 metres d’alçada.
  • 2 Llimoners molt apreciables (Citrus aurantium)
  • 3 Ficus  força desenvolupats (Ficus elastica), en especial l’exemplar del fons del jardí.
  • 4 Troanes (Ligustrum japonicum). Arbres de grans dimensions i diversos desenvolupaments que aporten verd a les parts més aèries.
  • 4 Adelfes, o llorers de flor rosa, (Nerium oleander), algunes d’elles bastant grans i d’abundant floració a l’estiu.
  • 3 Nesprers del Japó (Eriobotrya japonica), dos d’ells petits, però són ambaixadors i homenatge de l’amor i del profund respecte pels arbres que hi ha en els països de l’extrem orient.

Es tracta de més d’una vintena d’arbres que, junt amb altres espècies arbustives i plantes de menors dimensions, conformen un reducte d’espai verd urbà en l’interior d’un barri anunciat, sovint, COM EL DE MAJORS ÍNDEXS DE CONTAMINACIÓ DE LA CIUTAT. Aquest jardí és, per tant, un autèntic pulmó d’oxigenació per la Vila de Gràcia que cal preservar.

La Plataforma de Veïns està informant a la ciutadania de l’imminent perill que s’arrasi amb tots els arbres i, per a protegir el jardí EN EL MATEIX LLOC ON ÉS, està recollint signatures demanant a Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona que catalogui com a protegits els arbres del jardí. En aquest moment, ja s’han lliurat a l’Ajuntament més de 2.500 signatures de suport a aquesta iniciativa veïnal.

Amb tot això, el passat 11 d’abril, representants de la Plataforma de Veïns es varen reunir al Districte de Gràcia amb el Responsable de Llicències i Espai Públic, Oriol Bonet, amb l’Ajudant de la Consellera del Districte, Miquel Àngel Raga, i amb la Tècnica del Servei de Llicències i Espai Públic, Josi Abescan. En aquesta reunió, per encàrrec manifestat de la Consellera del Districte, Maite Fandos, l’Ajuntament va comunicar que “les seves accions han d’anar encaminades a mirar de preservar el jardí tant com sigui possible, tant si és equipament com si és una futura promoció d’habitatges”.

La Plataforma de Veïns valora positivament els compromisos adquirits des de l’Ajuntament per a preservar i protegir el Jardí Centenari, així com desitja que l’error material comès en el planejament urbanístic sigui estudiat i corregit en un curt espai de temps.

Vila de Gràcia, 15 d’abril de 2012



Plataforma de Veïns de l’illa Encarnació - Sant Lluís
“Salvem el Jardí Centenari i l’Equipament pel Barri”